Introductie

  Revitaliseren van de haven

  Workshop Designskolen

  Workshop Designskolen Kolding Denemarken

  We hebben 12 internationale master studenten de opdracht gegeven de haven te analyseren en met een integraal plan te komen om de haven te revitaliseren.

  Mattmo, Bruce Mau uit New York en Frog Design uit Munchen zijn gevraagd door Designskolen om ieder een workshop te leiden van één week. Het thema van Mattmo's week is de haven, waar 40 bedrijven en 8 recreatie clubs gehuisvest zijn. Sommige studenten gingen mee met een zeilboot in het fjord en andere deden een visuele workshop met oude motorboot club leden om de authentieke identiteit van de haven te vinden.

  Diversiteit versus samenhang

  Het gebied kenmerkt zichzelf in een grote diversiteit aan gebruikers en activiteiten. Maar is geen samenhang, geen overlap van functies, geen integrale aanpak, geen verbinding naar de stad. Er is geen collaboratie tusen de bedrijven en de clubs. Er is een nieuwe zogenaamde dynamische identiteit gecreëerd waarbinnen alle clubs hun eigen logo, kleur en vlag hebben maar sterke visuele verwantschap hebben.

 • Quote

  Zoek naar de waarden en mogelijkheden om te branden

  Grote diversiteit zonder samenhang.

  Het project van de motorboot club is een social-design project. Hierin was het belangrijk dat de nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen van de jachthaven rekening hielden met deze club. Deze leden zijn in het begin van de vorige eeuw de jachthaven gestart en huizen nog in het oorspronkelijke houten clubhuis. Eén van de aangedragen oplossingen was dat deze clubs de host worden voor bezoekers van de haven. In dit clubhuis zitten nog drie andere clubs waaronder de jachtclub die vanaf boten jacht maakt op wild op het land en in de lucht. Er werd een festival bedacht in een historisch pand genaamd “Pakhuset” waarin alle gebruikers van het gebied met elkaar en de bewoners van de stad in contact komen. In Kolding zijn twedehands spullen populair, er zijn veel winkeltjes in de stad, het idee is om deze te verzamelen in dit gebouw. Er is een grote hout opslag in de haven, hierdoor ontstond het idee om een hout thema te starten waarbinnen hout ambachtlieden hun bedrijf kunnen herbergen met gerelateerde horeca en winkels. Smurfitt Kappa zit in de haven met ontwerpers die zich bezighouden met papieren food packaging, ga met die ontwerp kennis aan de slag om op die manier houten meubels en objecten te maken. Hoe brengen we sociaal leven naar de haven en hoe verbind je dat met de stad. Aan de fjord kan van de haven is een groot stuk grond wat gebruikt wordt om het uitgebaggerde slib te storten. Dit gebied heeft het mooiste uitzicht naar het fjord richting zee. Het idee is om een structuur op dit moeras te bouwen gemaakt van pieren en kleine houten gebouwtjes op houten pijlers.  Hierdoor onstaat er een plek waar natuur kan ontstaan met functies zoas een theehuis, restaurant, sauna, bijenkassen, zwembad en drijvende moestuinen.

  Creëer een gebieds programmering met interventies.

 • Wilt u meer weten?

  neem contact op
  © Mattmo 2024
  free counter